Wat is speltherapie?

Speltherapie is voor kinderen in de leeftijd van 4 tot ongeveer 12 jaar die niet lekker in hun vel zitten. Dit kan veel redenen hebben. Soms is de aanleiding duidelijk, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, het verlies van een dierbare, of pesten. Het kan ook zo zijn dat het minder duidelijk is, maar ziet u wel dat uw kind vaak boos, bang, verdrietig of juist teruggetrokken is. Speltherapie kan ook helpen bij kinderen met weinig zelfvertrouwen, of kinderen die moeite hebben met het uiten van hun gevoelens. Er zijn ontzettend veel oorzaken waarom uw kind niet lekker in zijn of haar vel kan zitten. Wilt u weten of speltherapie iets is voor uw kind, neem dan gerust even contact op om uw situatie uit te leggen, ik geef u dan graag advies of speltherapie bij de mogelijkheden hoort.

Als kinderen starten met speltherapie, komen zij één keer in de week drie kwartier spelen in de spelkamer. De speltherapeut zorgt als eerste voor een goede vertrouwensband met het kind. Dit kan een aantal weken duren. Als het kind zich veilig genoeg voelt bij de therapeut, kan het zijn verhaal uit spelen middels de vele mogelijkheden aan speelgoed in de spelkamer. De speltherapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/ of speelt mee. De speltherapeut sluit aan bij de initiatieven van het kind, leert de speeltaal van het kind begrijpen en ondersteuning te geven bij het uiten en verwerken van problemen.

De spelkamer is zo ingericht dat het kind zoveel mogelijk ruimte en vrijheid ervaart om tot spel te komen. In de spelkamer zijn bijvoorbeeld verkleedspullen, gezelschapsspellen, bouwmaterialen, poppen, dieren, voertuigen, een poppenhuis, een keukentje, playmobil, een zandtafel en knutselspullen. Dit is nog maar een greep uit de vele mogelijkheden. De kamer kan door de veelheid aan materialen voldoen aan de behoefte van uw kind.